Archiwum kategorii: diagram

archdziennik – 2021.10.14 – SZACHOWNICA

SZACHOWNICA

Dla mnie rodzi się pytanie czy istnieje takie rozwiązanie który pogodzi dwie koncepcje urbanistyczne, tzn. mocna kartezjańska siatka i zielona zabudowa. Jak zbudować strukturę, która będzie jednym i drugim, 

I to co mi ostatnio chodzi po głowie to miasto w kształcie szachownicy, z przeplecionymi terenami zieleń intensywną zabudową kwartałową. Wydaje mi się że taki układ daje wiele możliwości budowy ciekawej i funkcjonalnej struktury miejskiej.

Wyobraźmy sobie teraz, że to co jest budynkiem jest tak naprawdę multifunkcjonalną jednostką ( połączniem mieszkaniówki, biur , szkoły, teatru, muzeum itp. )

Wyobraźmy sobie że to co zielone to nie tylko park, ale również plac, jakaś luźni zabudowa, generalnie jakaś forma przestrzeni publicznej, która może być zdefiniowana różnie, ale zawsze według pewnych określonych ram intensywności.

0003.210103- co się stanie jeśli położymy dom atrialny na stoku

Myśląc o tworzeniu koncepcji domu na stoku, nurtował mnie  problem wpisania budynku w kontekst góry (pomijając kulturowy aspekt z jej archetypem domu ze spadzistym dachem),  Jeśli na płaskim terenie dom z płaskim dachem wpisuje się w krajobraz równiny to jeśli ten sam motyw zastosuje na stoku, tzn. położę budynek z płaskim dachem na stoku, otrzymam ten sam efekt, budynek wpiszę się w geometrie podłoża . Idąc tym tokiem myślenia. a używając typologii domu atrialnego obróconego o pewien kąt, otrzymamy ciekawy efekt otwarcia atrium na widok ze stoku. 

When thinking about creating the concept of a house on a slope, I was concerned about the problem of including the building in the context of the mountain (ignoring the cultural aspect with its archetype of a house with a sloping roof). , i.e. I will put a building with a flat roof on a slope, I will get the same effect, the building will fit into the geometry of the ground. Following this line of thinking. and using the typology of an atrial house turned by a certain angle, we get an interesting effect of opening the atrium to the view from the slope.